Co je to multi-trouba a kdo ji může používat?

V tomto článku vám podrobně řekneme, co multi-pece umí a jak vybrat ten správný model.

Mezi mnoha kuchyňskými spotřebiči si zvláštní pozornost zaslouží multi-trouba. Inovativní zařízení je schopno dokončit celý cyklus přípravy jídla, od jednoduchých prvních chodů až po složité dezerty.

Na rozdíl od multi-sporáku je multi-trouba vybavena vestavěnými topnými tělesy spojenými s ventilátorem. Mísou neustále cirkulují neustále ohřívané vzduchové hmoty, což zaručuje nejrychlejší možné vaření při zachování blahodárných vlastností každé suroviny. Uživateli stačí pouze vložit jídlo do přihrádky a zvolit vhodný program vaření. V tomto článku vám řekneme, co multi-trouby umí a jak vybrat ten správný model.

Co umí multitrouby

Každá multi-trouba, bez ohledu na její cenu, dokáže:

  • rychlé smažení masa, ryb a dalších produktů bez přidání oleje, „utěsnění“ přírodních šťáv uvnitř;
  • pečení podle principu trouby, bez omezení typu pokrmu – od sušenek po koláče;
  • vytváření grilovaných pokrmů s křupavou zlatavou kůrkou a charakteristickou „kouřovou“ vůní;
  • vaření v páře pro minimalizaci kalorií a škodlivých přísad v hotovém pokrmu;
  • pomalé dušení (dusení) ve vlastní šťávě pro maximální měkkost každé suroviny;
  • postupné vaření v režimu pomalého vaření na principu pomalého hrnce.

Kromě základních úkonů vybraných uživatelem vás zařízení může překvapit nejrůznějšími vestavěnými recepty.

Dokonce i levná multi-trouba má obvykle 5-10 naprogramovaných pokrmů, které lze uvařit stisknutím tlačítka – například „Pizza“, „Pilaf“, „Rybí polévka“ a tak dále. Pokročilé modely jsou vybaveny možností úprav receptur a dokážou také rozpoznat stupeň připravenosti produktů – například smažit steak medium nebo rare.

Jak vybrat multi-troubu

multi-trouba

Pokud si chcete pořídit multi-troubu, věnujte pozornost následujícím parametrům:

  1. Výkonová úroveň. Čím vyšší je indikátor, tím rychleji se zařízení dokáže vyrovnat s úkolem, ale spotřebovává více elektřiny a bude dražší. Pro domácí účely se obvykle volí multi-trouby s výkonem 1000-1200 W.
  2. Objem a materiál misky. Čím větší nádoba na přísady, tím snazší je vařit velké množství jídla najednou. Nemá však smysl brát příliš velkou misku, pokud v domě bydlí 1-2 osoby. Co se týče materiálu, může to být levný nepřilnavý povlak nebo modernější ekologičtější keramika s odpovídající cenou.
  3. Typ vytápění. Konvenční topné těleso ohřívá vzduch pomocí elektřiny a spotřebovává mnoho energie. Existují prémiové multi trouby s indukčním ohřevem, které vykazují nejlepší účinnost, ale mají vysokou cenu.
  4. Užitečné funkce. Může to být automatické vypnutí, udržování teploty, časovač odloženého startu, režim rozmrazování a opětovného ohřevu, úprava teploty a tak dále.

Přejeme příjemné nakupování!

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!