Jak dlouho lze olej skladovat, aby se dlouho nekazil?

Máslo by mělo být skladováno v původním obalu, navíc umístěno v uzavřeném sáčku bez vzduchu

Je těžké si představit většinu pokrmů bez másla – používá se při pečení, na sendviče a jako pomocná složka při určitých způsobech vaření, například smažení nebo vaření. Ale i přes dlouhou trvanlivost nelze olej skladovat věčně. RBC-Ukraine hovoří o tom, jak dlouho můžete skladovat máslo v lednici a jak to udělat správně.

Může se olej pokazit?

Vzhledem k tomu, že máslo má poměrně vysoký obsah tuku a relativně nízký obsah vody, je méně náchylné k růstu bakterií než jiné druhy mléčných výrobků.

Kromě toho se má za to, že pokud se máslo osolí, sníží se obsah vody a prostředí se pro bakterie stane ještě nepříznivějším.

Procento tuku v másle, podle kterého se výrobek zařazuje do různých druhů (jako sendvičové, selské, extra atd.), má vliv i na trvanlivost – čím je vyšší, tím déle lze výrobek skladovat.

Přestože složení másla zabraňuje růstu bakterií i při pokojové teplotě, vystavení světlu, teplu a kyslíku může způsobit žluknutí – a nakonec i zkažení.

Zkažení oleje má následující příznaky:

  • nedostatek zápachu nebo nepříjemné nebo kyselé „vůně“;
  • změna barvy nebo textury;
  • vzhled netypické hořké chuti;
  • vzhled plísní nebo plísní.

Navzdory skutečnosti, že po stanovené době skladování se olej neznehodnotí okamžitě, může dojít ke ztrátě jeho chuťových vlastností.

Proto je důležité dodržovat podmínky skladování, dbát na datum výroby a nepoužívat olej se známkami zkažení.

Jak dlouho skladovat máslo v lednici

Skladování v chladničce minimalizuje možnost rozvoje bakterií. Chlazení navíc zpomaluje oxidační proces.

Trvanlivost másla je dle státní normy do 2 měsíců při teplotách od -5 do 0 stupňů a relativní vlhkosti do 80% – v přepravních nádobách, u másla soleného a sendvičového.

Seljanské máslo a máslo extra, které obsahují více tuku, lze za těchto podmínek skladovat až 3 měsíce. Při teplotách od -6 do -11 stupňů lze tyto druhy másla skladovat až 9 měsíců, ale sendvičové máslo – stejně jako u předchozího režimu – 2 měsíce.

Je však třeba vzít v úvahu, že technologie výroby se může u jednotlivých výrobců lišit, což ovlivňuje nejen složení a chuť oleje, ale také trvanlivost. Proto je nutné dbát na doporučení výrobce a dodržovat stanovené podmínky.

Nebalené máslo skladované v lednici spotřebujete nejlépe do 2 týdnů.

Jaký je nejlepší způsob skladování másla v lednici?

Aby olej neztrácel své nutriční vlastnosti a neznehodnocoval se, je nutné se vyvarovat působení světla, cizích pachů (koneckonců olej snadno absorbuje jakékoli aroma), změnám teploty a vlhkosti.

Skladujte jej nejlépe v obalech od výrobce, protože jeho materiál nepropouští světlo a pachy. Navíc můžete balíček zabalit do potravinářské fólie nebo jej umístit do vzduchotěsné nádoby, abyste dále zabránili vystavení kyslíku. Kromě toho je lepší uchovávat olej nikoli ve dveřích chladničky – neustálé otevírání skříně spotřebiče totiž vede ke změnám teploty – ale na poličce.

Rozhodně byste si měli dávat pozor na výrobcem stanovené doby a podmínky skladování – ty lze ostatně specifikovat nejen s přihlédnutím ke složení oleje, ale také k rozdílům ve výrobní technologii.

Lze máslo skladovat v mrazáku?

Podmínky v mrazáku při teplotě -12 až -18 stupňů prodlužují trvanlivost oleje.

Zatímco máslo navíc a máslo z venkova (kromě soleného) lze skladovat až 12 měsíců – na rozdíl od másla na sendviče, které může být v mrazáku až 3 měsíce – takové dlouhodobé skladování však může ovlivnit chuť.

Stejně jako u chlazení je důležité dobré balení, aby se zabránilo oxidaci a změnám chuti.

Máslo by mělo být skladováno v původním obalu, navíc umístěno ve vzduchotěsném sáčku bez vzduchu nebo zabalené do fólie, nezapomeňte přidat označení data zmrazení.

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!