Site icon Tipy na každý den!

Jak dlouho lze olej skladovat, aby se dlouho nekazil?

Máslo by mělo být skladováno v původním obalu, navíc umístěno v uzavřeném sáčku bez vzduchu

Je těžké si představit většinu pokrmů bez másla – používá se při pečení, na sendviče a jako pomocná složka při určitých způsobech vaření, například smažení nebo vaření. Ale i přes dlouhou trvanlivost nelze olej skladovat věčně. RBC-Ukraine hovoří o tom, jak dlouho můžete skladovat máslo v lednici a jak to udělat správně.

Může se olej pokazit?

Vzhledem k tomu, že máslo má poměrně vysoký obsah tuku a relativně nízký obsah vody, je méně náchylné k růstu bakterií než jiné druhy mléčných výrobků.

Kromě toho se má za to, že pokud se máslo osolí, sníží se obsah vody a prostředí se pro bakterie stane ještě nepříznivějším.

Procento tuku v másle, podle kterého se výrobek zařazuje do různých druhů (jako sendvičové, selské, extra atd.), má vliv i na trvanlivost – čím je vyšší, tím déle lze výrobek skladovat.

Přestože složení másla zabraňuje růstu bakterií i při pokojové teplotě, vystavení světlu, teplu a kyslíku může způsobit žluknutí – a nakonec i zkažení.

Zkažení oleje má následující příznaky:

Navzdory skutečnosti, že po stanovené době skladování se olej neznehodnotí okamžitě, může dojít ke ztrátě jeho chuťových vlastností.

Proto je důležité dodržovat podmínky skladování, dbát na datum výroby a nepoužívat olej se známkami zkažení.

Jak dlouho skladovat máslo v lednici

Skladování v chladničce minimalizuje možnost rozvoje bakterií. Chlazení navíc zpomaluje oxidační proces.

Trvanlivost másla je dle státní normy do 2 měsíců při teplotách od -5 do 0 stupňů a relativní vlhkosti do 80% – v přepravních nádobách, u másla soleného a sendvičového.

Seljanské máslo a máslo extra, které obsahují více tuku, lze za těchto podmínek skladovat až 3 měsíce. Při teplotách od -6 do -11 stupňů lze tyto druhy másla skladovat až 9 měsíců, ale sendvičové máslo – stejně jako u předchozího režimu – 2 měsíce.

Je však třeba vzít v úvahu, že technologie výroby se může u jednotlivých výrobců lišit, což ovlivňuje nejen složení a chuť oleje, ale také trvanlivost. Proto je nutné dbát na doporučení výrobce a dodržovat stanovené podmínky.

Nebalené máslo skladované v lednici spotřebujete nejlépe do 2 týdnů.

Jaký je nejlepší způsob skladování másla v lednici?

Aby olej neztrácel své nutriční vlastnosti a neznehodnocoval se, je nutné se vyvarovat působení světla, cizích pachů (koneckonců olej snadno absorbuje jakékoli aroma), změnám teploty a vlhkosti.

Skladujte jej nejlépe v obalech od výrobce, protože jeho materiál nepropouští světlo a pachy. Navíc můžete balíček zabalit do potravinářské fólie nebo jej umístit do vzduchotěsné nádoby, abyste dále zabránili vystavení kyslíku. Kromě toho je lepší uchovávat olej nikoli ve dveřích chladničky – neustálé otevírání skříně spotřebiče totiž vede ke změnám teploty – ale na poličce.

Rozhodně byste si měli dávat pozor na výrobcem stanovené doby a podmínky skladování – ty lze ostatně specifikovat nejen s přihlédnutím ke složení oleje, ale také k rozdílům ve výrobní technologii.

Lze máslo skladovat v mrazáku?

Podmínky v mrazáku při teplotě -12 až -18 stupňů prodlužují trvanlivost oleje.

Zatímco máslo navíc a máslo z venkova (kromě soleného) lze skladovat až 12 měsíců – na rozdíl od másla na sendviče, které může být v mrazáku až 3 měsíce – takové dlouhodobé skladování však může ovlivnit chuť.

Stejně jako u chlazení je důležité dobré balení, aby se zabránilo oxidaci a změnám chuti.

Máslo by mělo být skladováno v původním obalu, navíc umístěno ve vzduchotěsném sáčku bez vzduchu nebo zabalené do fólie, nezapomeňte přidat označení data zmrazení.

Exit mobile version