Dobré nádobí není vůbec levné a samozřejmě chceme, aby vydrželo co nejdéle. Ale často ani nemáme podezření, že ničíme nádobí vlastníma rukama: nesprávné použití způsobuje, že se mnohem rychleji kazí. Zde je 10 situací, které se v kuchyni nejčastěji vyskytují.
Naplňte pánev studenou vodou
Horkou pánev nikdy neponořujte do studené vody. Díky velkému teplotnímu rozdílu dochází k tepelnému šoku. To vede k deformaci okrajů a dna pánve a vzniku trhlin. Pokud se dno pánve nebo pánve zdeformuje, nebude již stabilní, což je nepohodlné a dokonce nebezpečné. Deformace může také způsobit odloupnutí nepřilnavého povlaku.
Přehřívající se nepřilnavé nádobí
Pro teflonové nebo keramické nádobí s nepřilnavým povrchem používejte pouze střední až nízkou teplotu. V průběhu času vysoké teploty zničí povlak a nepřilnavé nádobí začne vylučovat zdraví škodlivé výpary. Slyšeli jste o příznacích polymerové chřipky? Říká se mu také „teflon“.
Do studené vody přidejte sůl
Všimli jste si někdy bílých skvrn na dně nerezové pánve, které nelze smýt? Vznikají ze soli, která se někdy přidává přímo do studené vody například při vaření těstovin. Sůl se špatně rozpouští ve studené vodě a jednoduše se usadí na dně a zanechá bělavé skvrny. Už to nedělejte a sůl nasypte do vroucí vody.
Namáčecí nádobí z litiny a dřeva
Tento běžný způsob mytí nádobí není vhodný pro litinové pánve, dřevěná prkénka nebo špachtle. Dřevěné doplňky jednoduše navlhnou a mohou se rozpadnout. A namáčení litinového nádobí povede ke zničení jeho ochranné vrstvy (tuková nebo olejová vrstva litinového nádobí, která zabraňuje rezivění a připalování výrobku). Litina prostě začne rezivět.
Používáme kamenná nebo skleněná prkénka
Skleněné, mramorové nebo žulové desky vypadají velmi stylově a profesionálně a snadno se čistí, ale bohužel mohou otupit vaše nože. Proto, pokud jsou vaše nože dobré a vážíte si jich, je lepší používat dřevěné nebo plastové desky.
Vaření kyselého jídla v hliníkové pánvi
Nikdy nevařte kyselé rajčatové polévky nebo vinné omáčky v hliníkovém nebo litinovém nádobí. Kyselina bude reagovat s kovem a jednoduše zničí chuť pokrmu. Pokud plánujete něco kyselého dusit nebo vařit delší dobu, pak zvolte keramiku, smalt nebo jiný materiál, který nereaguje na kyselé potraviny.
Nesprávná péče o nepřilnavé nádobí
Při mytí nepřilnavého nádobí nepoužívejte žádné abrazivní materiály: kovové houby nebo čisticí pasty. Jednoduše materiál poškrábou.
Litinu čistíme nesprávně
Při čištění litiny nepoužívejte mýdlo na nádobí, protože mýdlo zničí mastnotu a porézní litina má tenkou ochrannou vrstvu mastnoty, která by se měla časem zlepšit. Tento problém však lze snadno vyřešit jednoduchým pomazáním litinové pánve opět rostlinným olejem z obou stran. Namazaný? Vložte do trouby (350 stupňů) asi na hodinu.
Nádobí skladujeme nesprávně
Příbory, nože a jiné náčiní se snadno poškodí a poškrábou, pokud se neustále dostávají do vzájemného kontaktu. Abyste předešli takovým problémům při skladování, vyložte je papírovými nebo kuchyňskými utěrkami. Aby se vám nože nepoškrábaly, kupte si magnetický proužek na zeď nebo dřevěný stojánek, který je ochrání. Dřevěné špachtle a lžíce je lepší skladovat v otevřeném stojanu, potřebují dobré větrání.
Ve všem se spoléháme na myčku
Nekonečný seznam zkažených věcí je způsoben příliš vysokou teplotou v myčce. Nechte tedy myčku na talíře a hrnky a ostatní předměty myjte ručně.
Nemyjte: litinové nádobí, nic z hliníku, dobré nože, dřevěné špachtle a prkénka, měděné nádobí, předměty z měkkého plastu, nádobí se stříbrnými nebo zlatými částmi, křišťál, čínský porcelán, keramické a cínové nádobí.