jak správně skladovat čerstvé zelí doma

Délka období, stejně jako teplota, závisí na odrůdě zelí.

Žádné jídlo, včetně zeleniny, nelze skladovat věčně. Zelí není příliš náročné na podmínky skladování, ale existují určité faktory, které mohou trvanlivost buď prodloužit, nebo zkrátit. Přečtěte si o nejlepším způsobu skladování zelí v materiálu z RBC-Ukrajina.

Jak dlouho a jak skladovat zelí

Trvanlivost zelí je od 1 do 6 týdnů při dodržení podmínek skladování. Délka období, stejně jako teplota, závisí na odrůdě zelí.

čínské zelí

Pro skladování čínského zelí je třeba dodržovat následující podmínky:

  • teplota by měla být od nuly do 2 stupňů;
  • Vlhkost by měla být udržována mezi 95 % a 98 %;
  • místo, kde se skladuje zelí, by mělo být dobře větrané.

Bílé a červené zelí

Bílé a červené zelí lze skladovat několik týdnů za následujících podmínek:

  1. teplota by měla být od 0 do 1,5 stupně;
  2. vlhkost – 90-95%;
  3. povinné větrání v místě skladování zeleniny;
  4. Zelí by mělo být skladováno daleko od jablek a hrušek – etylen uvolňovaný ovocem snižuje trvanlivost zelí.

Nakrájené bílé zelí lze skladovat po dobu dvou týdnů, pokud je zabalené do potravinářské fólie a dodržení podmínek skladování.

Savojské zelí se skladuje stejně jako zelí bílé, při jeho skladování však může teplota klesnout až na -5.

Květák

Květák lze skladovat na:

  • mírně vyšší teplota – od 0 do 6 stupňů;
  • vlhkost se může pohybovat od 85 do 95 %;
  • Doporučuje se dobré větrání skladovacího prostoru.

Obvykle, pokud jsou splněny všechny podmínky, lze květák skladovat v lednici asi 2 týdny.

Brokolice

Brokolice je velmi náročná na teplotu a vlhkost. Toto zelí lze skladovat za následujících podmínek:

  1. teplota by měla být od 0 do 10 stupňů;
  2. vlhkost je povolena od 90 do 95%.

Už při mírném snížení vlhkosti může brokolice vysychat a při zvýšení teploty může hnít. Brokolici lze skladovat v chladničce ne déle než týden. Zmražená, tři minuty povařená a usušená brokolice může být skladována téměř rok.

Kedluben

Při skladování kedlubny je třeba dodržovat následující doporučení:

  • teplotní režim – od 0 do 2 stupňů;
  • vlhkost musí být alespoň 95%

Kedlubny lze skladovat v mrazáku 6-9 měsíců. Kedlubny vydrží v lednici méně než ve sklepě nebo ve sklepě – několik týdnů. Pro prodloužení skladování se doporučuje zelí zabalit do silného papíru a poté vložit do plastového sáčku.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta se skladuje za následujících podmínek:

  1. teplota se pohybuje od 0 do 4 stupňů;
  2. Vlhkost je vhodné nastavit na 95 %.

Nejdelší trvanlivost má mražené zelí – v mrazáku ho lze uchovávat až 12 měsíců. Do salátů ho však raději nepřidávejte, protože může ztratit chuť i texturu.

Je nesmírně důležité dodržovat doporučený režim. Pokud teplota stoupne i o 4 stupně, zkrátí se trvanlivost zeleniny.

Zelí nejen změkne, ale může i hnít. Pokud je teplota nižší než 0, zelí ve většině případů zmrzne.

Kde skladovat zelí

Nejčastějšími úložnými místy jsou lednice, sklep, mrazák nebo balkon. Nejlepší místo pro skladování zelí byste si však měli vybrat podle odrůdy:

  • ačkoli červené a bílé zelí lze skladovat na stojanech, v zavěšení nebo v krabicích, pro bytové podmínky je vhodnější balkon nebo lednička – v závislosti na teplotních podmínkách a balení do fólie;
  • Ve sklepě, sklepě nebo lednici lze květák skladovat zabalený v papíru a ochranné fólii – papír se však čas od času otevře;
  • Růžičková kapusta je nejlepší skladovat ve sklepě v krabicích, v lednici většinou vydrží méně kvůli nedostatečné vlhkosti;
  • Brokolici je lepší zmrazit – v lednici je trvanlivost pouze týden.

Jak poznat, že se zelenina pokazila

Největší známkou zkaženého zelí je vzhled šedého povlaku s černými skvrnami – bakterióza.

I když někteří mohou odstranit malá poškozená místa a použít nepoškozená místa pouze pro vařené pokrmy, nejlepším řešením je nejíst zeleninu, která vykazuje známky zkažení. Zvláště pokud proces poškodil několik listů hluboko dole.

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!