Jak vyčistit pánev od spáleného džemu bez domácích chemikálií

Hospodyňky připravují džemy a zavařeniny z ovoce, bobulovin a sladké zeleniny. Občas se stane, že i zkušené hospodyňce se marmeláda připálí. To se děje z různých důvodů, ale výsledek je vždy stejný: černé husté saze vytvořené na dně pánve se obtížně čistí. Zdá se, že je jednodušší pánev úplně vyhodit, než ji vrátit do čistoty.

Není třeba spěchat ani zoufat, existují spolehlivé způsoby, jak poškozené nádobí zachránit.

Pánev z nerezové oceli

Nerezové pánve jsou velmi oblíbené. Navzdory tomu, že se v nich nedoporučuje dělat džem, z kuchyní nemizí, ale hoří rychleji než kterékoli jiné.

Chcete-li odstranit husté saze z džemu, musíte jablko oloupat, nejlépe kyselé. Slupku vložte do připálené pánve a na dno nalijte trochu vody. Důležité: vody by mělo být tolik, aby se pánev ještě více nepřipálila, ale zároveň by slupka neměla plavat, ale ležet ve vrstvě na dně.

Zakryjte pánev poklicí a umístěte na střední teplotu. Když se voda vaří, stáhněte plamen na minimum a vařte pánev s jablečnými slupky asi 15 minut. Čas od času je potřeba zkusit odstranit usazeniny karbonu ze dna špachtlí.

Jablečné slupky obsahují organickou kyselinu, která změkčí připálený cukr a ovoce, což vám umožní vyčistit pánev. Na povrchu nerezové oceli nebudou žádné ztmavnutí ani jiné skvrny.

Dalším přirozeným zdrojem kyselin je syrovátka. V tomto případě není potřeba zahřívat, stačí naplnit připálenou pánev syrovátkou a nechat několik hodin namáčet. Nutno říci, že silnou vrstvu sazí nelze smýt ani po dlouhém máčení v séru, ale pokud není pánev moc připálená, tak rehabilitační opatření přijdou velmi vhod.

Roztok kyseliny octové je ještě agresivnější. Pokud do připálené pánve nalijete stolní ocet a necháte 3-4 hodiny namáčet, usazeniny uhlíku zmizí a dno bude čisté. Tato metoda není vhodná pro čištění hliníkového nádobí, které při kontaktu s octem ztmavne.

Pro posílení účinku octa je třeba nalít horkou vodu do připálené pánve, nastrouhat mýdlo na hrubém struhadle nebo mýdlo nasekat nožem a dát na oheň. Musíte vzít hnědé, přírodní mýdlo.

Když se voda v pánvi vaří, přidejte ½ polévkové lžíce. stolního octa a obsah vařte 5 minut. Poté pánev sundejte z plotny a nechte vychladnout. Není třeba čekat, až voda úplně vychladne, je třeba umýt, dokud je teplá.

Soda, jak jedlá soda, tak popel (ten je ještě lepší), si dobře poradí i se silnými usazeninami uhlíku. Nalijte vodu do připálené pánve, vmíchejte do ní 2-4 lžíce. l. soda (na 1 litr vody) a zapálit. Roztok přiveďte k varu a zahřívejte, dokud se kůrka připálené marmelády nestáhne z povrchu pánve.

Nalijte 300-400 ml vody do pánve a přidejte 2 polévkové lžíce. l. kyselina citronová. Pánev přikryjeme pokličkou a zahřejeme k varu. Poté snižte teplotu na minimum (roztok by měl vařit) a zahřívejte 20–30 minut. Kyselina naleptá kůrku a pánev se bude snadno čistit.

Jak umýt uhlíkové usazeniny ve smaltovaném nádobí

Na rozdíl od nerezové oceli smaltované nádobí netoleruje kontakt s koncentrovanými kyselinami, takže je třeba použít jiné metody.

Popálené místo posypeme silnou vrstvou hrubé soli a zalijeme malým množstvím vody. Položte pánev na oheň a pod bedlivým dohledem ji zahřívejte asi hodinu. Sůl „zvýší“ usazeniny uhlíku.

Metoda, se kterou můžete vyčistit jakékoli nádobí. Rozmíchejte 1 polévkovou lžíci ve 4 litrech vody. l. husté lepidlo PVA, 2 polévkové lžíce. l. soda, nastrouhejte 80 g pracího mýdla na hrubém struhadle. Výsledný roztok nalijte do spálené pánve, zapálte a vařte asi půl hodiny. Po takovém čištění se bude pánev lesknout jako nová.

Jak vyčistit spálenou hliníkovou pánev

Hliníková pánev odolá nejen některému z uvedených způsobů čištění. Lze s ním použít i „drsnější“ mechanické metody – kávová sedlina, hrubá sůl, čisticí prostředky, aktivní uhlí (rozemleté ​​na prášek), kovové škrabky.

Je možné vařit džem v hrnci?

Kontroverzní otázkou je, zda se vůbec vyplatí vařit marmeládu v rendlíku? A pokud ano, na jaké pánvi se marmeláda nepřipálí? Džem se doporučuje vařit v mělké, ale široké nádobě. Pro tento účel jsou ideální umyvadla a velké mísy. V nich se bobule nerozdrtí a šance, že se na dně dostane saze, se výrazně sníží (ale nezmizí 100%).

Vysoké pánve nejsou vhodné pro vaření džemu – tekutina z nich se špatně odpařuje, a džem proto zůstává vodnatý. A ovoce a bobule padají na dno Navzdory skutečnosti, že nerezová ocel je docela inertní, neměli byste v takových pánvích vařit džem. Bobule a ovoce se snadno přichytí ke dnu a může být obtížné je vyčistit. Při tepelné úpravě v nerezovém nádobí mizí některé prospěšné látky.

Hliníkové nádobí je minulostí, nehodí se na zavařování (alespoň na pětiminutové zavařování, které nevyžaduje dlouhý kontakt s povrchem nádobí). Hliník aktivně vstupuje do chemické reakce, oxiduje a některé ionty přecházejí do produktů. Kyselina zanechává na povrchu tmavé skvrny a džem získává nepříjemnou „kovovou“ chuť.

Větší šance, jak zabránit připálení džemu, je, když ho vaříte na nepřilnavé pánvi, na pánvi se silným dnem nebo ve speciální tepelně odolné skleněné pánvi – na sklo se nic nepřichytí.

Závěr

Způsob, jak vyčistit pánev od připálené marmelády, závisí především na materiálu, ze kterého je vyrobena. Nerezová ocel se nebojí kyselin a zásad, takové pánve lze čistit mléčnou, citrónovou, jablečnou, octovou kyselinou, sodou, roztokem mýdla na prádlo a lepidlem PVA.

Se smaltovanými pánvemi musíte být opatrní, abyste nepoškodili povlak. Nedoporučuje se vařit džem v hliníkových pánvích, protože je zdraví škodlivý.

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!