Kdy a jak zavádět maso do doplňkových potravin pro dítě: vysvětlení rodičům je důležité

Maso je prevencí nedostatku železa. Právě v masných výrobcích se nachází nejvíce biologicky dostupná forma železa.

Maso je zdrojem bílkovin a dalších pro tělo cenných mikro- a makroprvků. Mnoho rodičů neví, kdy maso zavést a jak to udělat správně. Koneckonců je to také docela těžké jídlo pro dětský žaludek, takže musíte vybrat správný typ produktu a správně ho připravit. Na Instagramu o tom promluvila nutriční specialistka Marina Chepurna.

Maso je prevencí nedostatku železa. Právě v masných výrobcích se nachází nejvíce biologicky dostupná forma železa. Prevence anémie z nedostatku železa pomáhá vyhnout se následujícím onemocněním:

  • narušený kognitivní vývoj;
  • poruchy chování;
  • metabolické poruchy;
  • obezita;
  • diabetes;
  • astma a další nemoci.

Kdy mohou děti dostat maso poprvé?

Odborník doporučuje zavádět maso do příkrmů pro děti od 6 měsíců. To by mělo být provedeno postupně od 5 g do 30 g.

Je lepší dát dětem libové maso:

  1. Krocan;
  2. Králičí;
  3. Kuře;
  4. Hovězí;
  5. Telecí maso;
  6. Vepřové maso.

Denní dávka masa před rokem je 30 g, po roce 50 a po 2 letech 80 g.

Jak vařit

Je lepší dávat dětem vařené nebo dušené. Můžete ho dát i čistý nebo smíchat se zeleninou či kaší.

„Pokud připravujeme polévku a vaříme maso, tak první vývar scedíme a vaříme ve druhém,“ říká odborník.

Jídlo je nutné vařit bez soli asi rok. Pyré můžete skladovat po dobu 24 hodin před otevřením sklenice, dávejte pozor na přítomnost odpovídajícího „puknutí“.

Kravské mléko by se nemělo podávat dětem do jednoho roku. K analýze indikátorů se doporučuje provést krevní test na hemoglobin a feritin ve 2. polovině života dítěte.

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!