Kvasinky – hnojivo pro rostliny

Kvasinky jsou nejlepším hnojivem pro rostliny

Kvasinky jsou jednobuněčné organismy patřící do čeledi hub.

  • Kvasinky zlepšují výživu rostlin a zvyšují aktivitu půdních mikroorganismů. Existuje ale také omezení jejich použití – je zbytečné je zavádět do studené půdy. K vývoji potřebují teplo a fungují pouze v teplé půdě.
  • Znatelný efekt bude na jaře, při sběru nebo přesazování sazenic, nebo na podzim při zakořeňování jahodových růžic. Kvasinky při své činnosti absorbují hodně vápníku. Na jihu to není problém, ale ve středním pásmu je lepší přidat popel spolu s nimi.
  • Tradiční recept na přidávání droždí: – běžné – zředěné ve vodě v poměru 1 kg droždí na 5 litrů vody. Před použitím se výsledná kompozice dále zředí v 50 litrech vody; – suché – zředěné ve vodě v poměru 10 g na 10 litrů teplé vody, přidejte 2 polévkové lžíce. lžíce cukru. Necháme asi dvě hodiny louhovat, poté stejným způsobem naředíme v 50 litrech vody a použijeme.
  • Ke krmení rostlin můžete použít přírodní kvas – startér získaný například z chmele nebo pšeničných zrn.
  • Recept na kvásek z pšeničných zrn: – sklenici pšenice namočte a nechte naklíčit (asi jeden den); – rozdrtit na kaši; – přidejte 1-2 polévkové lžíce. lžíce cukru a mouky do konzistence husté kaše; – zamíchejte a vařte na mírném ohni asi 20 minut; — dát na teplé místo, dokud nezkysne (objeví se bublinky) asi na den. – Startér je připraven.
  • Recept na chmelový předkrm: – chmelové hlávky (suché nebo čerstvé) vložte do hrnce a přidejte horkou vodu, vařte jednu hodinu; – vychladnout a napnout; – do vývaru přidejte cukr a mouku (dvakrát tolik mouky než cukru); – promíchejte a vložte na teplé místo po dobu 1,5 dne; – do směsi přidejte rozmačkané vařené brambory (dokud kaše nezhoustne); – Zamíchejte a nechte další den. – Startér je připraven.
Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!