Nejlepší způsob, jak umýt ovoce a zeleninu před jídlem: chraňte je před všemi choroboplodnými zárodky

Na povrchu potravin se hromadí nečistoty, prach, patogeny a choroboplodné zárodky

Ovoce a zeleninu je nutné před konzumací nebo tepelnou úpravou umýt. Na povrchu potravin se hromadí nečistoty, prach, patogeny a choroboplodné zárodky. I když byla zelenina nebo ovoce ve speciálních obalech. Ale existují různé způsoby, jak umýt jídlo.

Jaký je nejlepší způsob mytí zeleniny nebo ovoce, říká RBC-Ukraine s odkazem na vysvětlení Beth Krasny, MD, registrované dietoložky na Cleveland Clinic, pro Cleveland Clinic.

Proč potřebujete mýt ovoce a zeleninu

Nikdy nejezte ovoce a zeleninu, aniž byste je předvařili, a to ani v případě, že úplně odstraníte slupku a sníte jen střed.

„Je velmi důležité si je předem umýt, protože když například nakrájíte meloun, má tvrdou slupku a nemusíte ho nutně jíst, ale pokud jsou zvenku bakterie nebo pesticidy, dostanou se do dužiny. toho ovoce nožem.“ – vysvětluje výživový poradce.

Specialista dodal, že mezi nejčastější bakterie vyskytující se v ovoci a zelenině patří salmonela, E. coli a listerie – ty mohou způsobit vážná onemocnění.

Mezi běžné příznaky patří nevolnost, zvracení a průjem. V závažných případech budou pacienti vyžadovat hospitalizaci a léčbu antibiotiky.

Jak správně mýt ovoce a zeleninu

Beth Krasnye doporučuje umístit jídlo do studené vody a nechat ho chvíli odležet. Pokud jsou nečistoty, můžete je umýt kartáčem.

Nedoporučuje mýt ovoce a zeleninu hned po nákupu, ale spíše těsně před tím, než je plánujete použít. To má velký rozdíl ve struktuře a chuti zeleniny a ovoce.

„Nemusíte je namáčet do octa. Viděl jsem několik doporučení pro použití jedlé sody. Samozřejmě existují některé komerční produkty, které lidé rádi používají k odstranění vosků nebo potenciálních pesticidů z ovoce a zeleniny, ale to je osobní preference. Nejlepší je používat běžnou tekoucí vodu.“ voda při pokojové teplotě,“ říká Chervonye.

Doporučuje také předem odstranit jakékoli pohmožděné nebo poškozené oblasti ovoce nebo zeleniny, aby se prodloužila jejich trvanlivost.

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!