Čištění připálené trouby je jedním z nejnepříjemnějších úkonů, které vždy odkládáme na později. Tím se hromadí mastnota a nečistoty a trouba začne kouřit při zapnutí v tu nejméně vhodnou chvíli, kdy se do ní chystáme dát kuře nebo koláče.
Domácí chemikálie
Aby se vám čištění trouby usnadnilo, musíte ji nejprve zahřát a nastavit teplotu na cca 50 stupňů na 15-20 minut. Odstraňte police, aby vám nic nepřekáželo. Při ošetřování trouby chemikáliemi nezapomeňte na gumové rukavice a otevřete okno. Chemikálie mají štiplavý zápach. Nenanášejte výrobek na topná tělesa a ventilátor, mohlo by dojít k poškození trouby. Také se snažte, aby se nedostal na gumová těsnění ve dvířkách trouby.
Jak vyčistit troubu doma?
Nastříkejte kontaminovaná místa a dejte produktu šanci působit, netřete předem. Gely do trouby obvykle fungují do 30 minut. Tak to zavřete a na půl hodiny na to zapomeňte. Po použití výrobku je třeba troubu důkladně vyčistit, abyste odstranili chemický zápach. Po vyčištění sporák několik hodin nepoužívejte.
Ocet a soda
- Nejprve odstraňte drobky a připálené zbytky jídla, které se snadno uvolňují z povrchu. To lze provést pomocí jakékoli staré plastové karty nebo běžné lžíce.
- Smíchejte ocet a jedlou sodu v poměru 1:2, přidejte trochu prostředku na mytí nádobí a vody.
- Otřete stěny trouby výslednou pastou pomocí tuhého kartáče nebo houby.
- Místo prostředku na mytí nádobí si můžete vzít kus pracího mýdla zředěného ve vodě (asi 25 gramů). Vzniklou pastou zakryjte stěny trouby a nechte několik hodin působit.
- Pokud necháte jedlou sodu působit 40 minut, posypte jí sklo trouby, pomůže odstranit mastné usazeniny z dvířek skleněné skříňky.
- Stěny trouby můžete také otřít octem a navrch posypat jedlou sodou. Interakcí vzniká vodík, který pomáhá odstraňovat mastnotu z povrchů.
- Pro větší účinnost můžete do sody a octa přidat kyselinu citronovou.
Amoniak a voda
- Pro tuto metodu budete potřebovat dvě nádoby.
- Předehřejte troubu na 70 stupňů a poté ji vypněte.
- Jak vyčistit troubu? Naplňte jednu misku vroucí vodou a vložte ji do trouby na spodní polici a do druhé misky nalijte čpavek a umístěte ji na horní polici.
- Obě nádoby nechte přes noc v troubě.
- Ráno vyndejte, vyjměte rošty, do misky s čpavkem přidejte teplou vodu a prostředek na mytí nádobí a tímto roztokem vytřete troubu.
Aby to bylo příště jednodušší: jak vyčistit troubu od tuku
Nechoďte do extrémů a nechte tuk hromadit měsíce. Například ihned po svátcích nebo příchodu hostů (kdy se trouba používá obzvlášť často) vložte do trouby nádobu s vodou smíchanou s prostředkem na mytí nádobí, zahřejte ji na 100 stupňů, aby se změkčila mastnota a připálené stopy, a poté otřete stěny s houbou.
Pokuste se chránit troubu před mastnotou při vaření tučných jídel pomocí fólie nebo pečicího papíru.
Podívejte se blíže na modely pecí s funkcí pyrolýzy. Při zapnutí samočisticí funkce zařízení není potřeba takové skříňky umývat, zbytky jídla a mastnoty se při vysokých teplotách spálí. V tomto okamžiku jsou dvířka zablokována a troubu nelze otevřít.