ocet, soda a čpavek

Čištění připálené trouby je jedním z nejnepříjemnějších úkonů, které vždy odkládáme na později. Tím se hromadí mastnota a nečistoty a trouba začne kouřit při zapnutí v tu nejméně vhodnou chvíli, kdy se do ní chystáme dát kuře nebo koláče.

Domácí chemikálie

Aby se vám čištění trouby usnadnilo, musíte ji nejprve zahřát a nastavit teplotu na cca 50 stupňů na 15-20 minut. Odstraňte police, aby vám nic nepřekáželo. Při ošetřování trouby chemikáliemi nezapomeňte na gumové rukavice a otevřete okno. Chemikálie mají štiplavý zápach. Nenanášejte výrobek na topná tělesa a ventilátor, mohlo by dojít k poškození trouby. Také se snažte, aby se nedostal na gumová těsnění ve dvířkách trouby.

Jak vyčistit troubu doma?

Nastříkejte kontaminovaná místa a dejte produktu šanci působit, netřete předem. Gely do trouby obvykle fungují do 30 minut. Tak to zavřete a na půl hodiny na to zapomeňte. Po použití výrobku je třeba troubu důkladně vyčistit, abyste odstranili chemický zápach. Po vyčištění sporák několik hodin nepoužívejte.

Ocet a soda

  • Nejprve odstraňte drobky a připálené zbytky jídla, které se snadno uvolňují z povrchu. To lze provést pomocí jakékoli staré plastové karty nebo běžné lžíce.
  • Smíchejte ocet a jedlou sodu v poměru 1:2, přidejte trochu prostředku na mytí nádobí a vody.
  • Otřete stěny trouby výslednou pastou pomocí tuhého kartáče nebo houby.
  • Místo prostředku na mytí nádobí si můžete vzít kus pracího mýdla zředěného ve vodě (asi 25 gramů). Vzniklou pastou zakryjte stěny trouby a nechte několik hodin působit.
  • Pokud necháte jedlou sodu působit 40 minut, posypte jí sklo trouby, pomůže odstranit mastné usazeniny z dvířek skleněné skříňky.
  • Stěny trouby můžete také otřít octem a navrch posypat jedlou sodou. Interakcí vzniká vodík, který pomáhá odstraňovat mastnotu z povrchů.
  • Pro větší účinnost můžete do sody a octa přidat kyselinu citronovou.

Amoniak a voda

  • Pro tuto metodu budete potřebovat dvě nádoby.
  • Předehřejte troubu na 70 stupňů a poté ji vypněte.
  • Jak vyčistit troubu? Naplňte jednu misku vroucí vodou a vložte ji do trouby na spodní polici a do druhé misky nalijte čpavek a umístěte ji na horní polici.
  • Obě nádoby nechte přes noc v troubě.
  • Ráno vyndejte, vyjměte rošty, do misky s čpavkem přidejte teplou vodu a prostředek na mytí nádobí a tímto roztokem vytřete troubu.

Aby to bylo příště jednodušší: jak vyčistit troubu od tuku

Nechoďte do extrémů a nechte tuk hromadit měsíce. Například ihned po svátcích nebo příchodu hostů (kdy se trouba používá obzvlášť často) vložte do trouby nádobu s vodou smíchanou s prostředkem na mytí nádobí, zahřejte ji na 100 stupňů, aby se změkčila mastnota a připálené stopy, a poté otřete stěny s houbou.

Pokuste se chránit troubu před mastnotou při vaření tučných jídel pomocí fólie nebo pečicího papíru.

Podívejte se blíže na modely pecí s funkcí pyrolýzy. Při zapnutí samočisticí funkce zařízení není potřeba takové skříňky umývat, zbytky jídla a mastnoty se při vysokých teplotách spálí. V tomto okamžiku jsou dvířka zablokována a troubu nelze otevřít.

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!