Tři hlavní pravidla, která vám pomohou vybrat kvalitní kondenzované mléko

Pozorně si přečtěte složení kondenzovaného mléka. Tento by měl obsahovat pouze mléko a cukr a obsah tuku by měl být alespoň 8,5 %

Někdy, aby snížili náklady na výrobu kondenzovaného mléka, přidávají výrobci palmový olej místo přírodních tuků. A to zhoršuje kvalitu produktu.

RBC-Ukraine hovoří o tom, co je třeba vzít v úvahu při výběru kondenzovaného mléka, abyste si vybrali vysoce kvalitní variantu.

Přečtěte si štítek

Vyplatí se koupit kondenzované mléko, které je vyrobeno podle normy DSTU a na etiketě je o tom odpovídající označení. Nezapomeňte zkontrolovat datum výroby a datum spotřeby. Výrobek je skladován v plechových plechovkách po dobu jednoho roku a v plastových plechovkách – 2-3 měsíce.

Analyzujte složení

Pozorně si přečtěte složení kondenzovaného mléka. Ten by měl obsahovat pouze mléko a cukr a obsah tuku by měl být alespoň 8,5 %. Může být také přidána kyselina askorbová, aby se zabránilo oxidaci, a deriváty sodíku nebo draslíku pro stabilizaci.

Pokud výrobek obsahuje rostlinné tuky, pak nemůže být přírodní. Někteří výrobci přidávají škrob na umělé zahuštění, ale ten výrazně zhoršuje chuť.

Při výrobě se také často přidává palmové (kokosové) mléko, protože je levnější než mléko kravské. A také oxid titaničitý (E-171) – anorganický pigment, který se používá k výrobě papíru, pryže, barev a laků. Pokud tedy na štítku vidíte značku E-171, můžete již vyvodit příslušné závěry o kvalitě produktu.

Vyhodnoťte barvu, vůni a texturu

Zkontrolujte texturu mléka. Pokud jsou v něm hrudky cukru, pak je to známka toho, že výrobce použil nekvalitní sladidlo. Dalším důvodem je porušení skladovacích podmínek nebo lhůt.

Kondenzované mléko by mělo být bílé se smetanovým nádechem. Pokud je světle hnědá, znamená to, že výrobce nedodržel výrobní technologie.

Kvalitní mléko by mělo být středně husté. Pokud je příliš vzácný, znamená to, že má málo bílkovin, pokud je hustý, znamená to, že je v něm hodně rostlinného tuku nebo byl skladován při vysokých teplotách. Mělo by vonět jako pasterizované mléko bez zbytečných dochucovadel.

Je možné zkontrolovat kvalitu kondenzovaného mléka doma?

„To lze provést pouze v laboratoři, pokud hledáte své ideální kondenzované mléko, pak lze vzorky odebrat do laboratoře a poté rozhodnout, který produkt bude ve vaší lednici, a pokud uvidíte experimenty na internetu se prý dají použít ke kontrole kvalitního kondenzovaného mléka, pak je jejich důvěryhodnost zpochybňována,“ říká šéfkuchař Evgeniy Klopotenko.

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!