z čeho se vlastně kukuřičné tyčinky vyrábí a lze je dát dítěti?

Hlavní složkou kukuřičných tyčinek je samozřejmě kukuřičná mouka nebo kukuřičný škrob.

Kukuřičné tyčinky jsou poměrně běžnou svačinkou, zejména mezi dětmi. Používají se jak doma, tak na cestách. Málokdo se ale zamyslí nad tím, jak se vlastně kukuřičné tyčinky vyrábí. Tato známá pochoutka se vyrábí z kukuřičné mouky. Mají lehkou, křupavou texturu a sladkou chuť, proto je mnozí milují.

Jak se vyrábí kukuřičné tyčinky?

Hlavní složkou kukuřičných tyčinek je samozřejmě kukuřičná mouka nebo kukuřičný škrob. Nejprve se vyberou kvalitní kukuřičné hlávky, které se důkladně umyjí a osuší. Poté se kukuřičná zrna ve speciálním mlýně melou na prášek a poté se smíchají s několika dalšími složkami, čímž vznikne těsto, které se upeče v peci a vznikne tak oblíbená pochoutka. Kukuřičné tyčinky často obsahují cukr, sůl, vanilkový nebo kakaový extrakt, dochucovadla, barviva a konzervační látky.

Někdy může svačina obsahovat různé koření, jako je česnek, paprika atd. Dávají jim různé chutě.

Někteří výrobci přidávají do svých výrobků mléko (aby byly tyčinky měkčí a měly krémovou chuť), vaječný prášek (aby byla pochoutka uspokojivější a obohacená o bílkoviny), vitamíny a minerály (pro obohacení užitečnými látkami).

Jak a kdy vznikly kukuřičné tyčinky?

Tato pochoutka vznikla jako lehká svačina, kterou si můžete vychutnat k večernímu čaji nebo jako svačinu. Historie kukuřičných tyčinek začíná v USA, v sanatoriu Battle Creek v 90. letech 19. století. Poté se dva bratři a lékaři Kellogg a Will Keith Kelloggovi, kteří byli majiteli sanatoria, pokusili získat pokrm z kukuřičné mouky. Ukázalo se však, že je příliš kašovitý. Aby zachránili svůj produkt, pokusili se bratři vyrobit kukuřičné těsto, ale skončili s jedlými světlými vločkami. Po osmažení na kukuřičném oleji podávali pokrm hostům sanatoria a byli mile překvapeni.

S rozvojem potravinářské výroby v americkém potravinářském průmyslu byla zavedena extruze (způsob výroby produktů lisováním (vytlačováním) materiálu přes formovací otvor v matrici nebo řetězci matric), a proto byl možný přechod od vloček k tyčinkám. .

Na území moderní Ukrajiny se kukuřičné tyčinky začaly vyrábět v roce 1963 v závodě potravinářského koncentrátu Dněpropetrovsk pomocí technologie vyvinuté V. Ya Krikunovem.

Je možné dát dítěti kukuřičné tyčinky?

Za zmínku stojí, že kukuřičné tyčinky často obsahují hodně cukru, přibližně 25 %. Kromě toho se věří, že kukuřice je špatně stravitelná dětskými žaludky. I když s tímto přípravkem se škrob stává poněkud lehčím.

Současně je tento produkt bohatý na sacharidy, takže může způsobit narušení gastrointestinálního traktu. Při pravidelné konzumaci může způsobit dětskou obezitu.

Kukuřičné tyčinky často obsahují sladidla, konzervační látky, dochucovadla a emulgátory, které mohou zvýšit riziko alergických reakcí a někdy dokonce vést k rakovině.

Jaké jsou výhody kukuřičných tyčinek?

Mezi výhody patří jejich vysoká energetická hodnota a rychlý tok energie, protože obsahují hodně glukózy. Odborníci na výživu stále nedoporučují konzumaci kukuřičných tyčinek dětem, těhotným ženám, kojícím ženám, seniorům a těm, kteří trpí cukrovkou, střevními dysfunkcemi, obezitou a alergiemi.

Rating
( No ratings yet )
Tipy na každý den!